Afscheid van BAPI? We maken het u makkelijk!

In 2016 bent u regelmatig geïnformeerd over wijzigingen m.b.t. de verzending van loonaangiften. Hieronder lichten we toe wat er verandert én hoe u in 2017 aangiftes inzendt.

Wat verandert er? Vanaf maart 2017 kunt u de BAPI certificaten niet meer gebruiken. In plaats daarvan dient u aangiften via het Digipoort kanaal van de Belastingdienst te verzenden. En wel middels het PKIoverheid certificaat.

Wat betekent dit in de praktijk? Niet zo gek veel, want SALAR Nederland maakt het u makkelijk. Het vertrouwde BAPI programma wordt namelijk aangepast voor verzending via Digipoort. Er verandert voor u dus niets. U hoeft zelfs geen PKIoverheid certificaten aan te vragen!

Hoe werkt het precies? U verzendt aangiften voortaan met WinSalar DIGI (de nieuwe naam van WinSalar BAPI), net als nu. Achter de schermen wordt uw aangifte verstuurd via het verzamelcertificaat van SALAR Nederland. Deze werkwijze is niet nieuw, want bij klanten die de WinSalar BAPI Dienst gebruiken verloopt het nu al zo.

Heeft u zelf een PKIoverheid certificaat? Dan kunt u dit per e-mail bij ons melden. Stuur een e-mail naar administratie@salar.nl met een betalingsbewijs van aankoop uw PKIoverheid certificaat.

Heeft u GEEN eigen PKIoverheid certificaat? Dan betaalt u jaarlijks respectievelijk € 60 WinSalar Solo, € 75 WinSalar Duo of € 90 als u de WinSalar Accountant versie gebruikt.

Belangrijk:
Als wij voor vrijdag 13 januari 2017 geen betalingsbewijs van een geldig PKIoverheid certificaat hebben ontvangen, worden bovengenoemde tarieven in februari in rekening gebracht.

Hoe wordt WinSalar BAPI aangepast? Door een automatische update. Om te waarborgen dat retourberichten van (eerder) met BAPI ingezonden aangiftes op hetzelfde certificaat worden ontvangen, is het vanaf vrijdag 13 januari niet meer mogelijk via BAPI in te zenden. Op maandag 16 januari is het Digipoort kanaal open voor verzending.

Twijfels over verzendingen? Het duurt maximaal 3 dagen om retourberichten op te halen. Meestal zijn retourberichten direct na verzending beschikbaar. Bij twijfel kunt u het persoonlijk domein van de Belastingdienst raadplegen. Daar zijn retourberichten in te zien.

Wat moet u zelf doen?
1. De update van BAPI downloaden zodra u hier bericht over ontvangt. Daarna is uw pakket gereed voor verzending via Digipoort.
2. Heeft u een eigen PKIoverheid certificaat?
Stuur een e-mail naar administratie@salar.nl met een betalingsbewijs van aankoop van uw PKIoverheid certificaat.
3. Controleer op donderdag 12 januari via de knop 'verzenden en ontvangen' in WinSalar BAPI of er retourberichten zijn. Zo ja, download die dan.