Waarom is het uurloon anders dan vorig jaar bij hetzelfde arbeidspatroon?

Omdat er in een jaar 52 weken en één dag zitten, kan het zijn dat een standaard werkdag van de werknemer 53x voorkomt. Een parttimer die één dag per week werkt met een vast maandsalaris, kan daarom of 52, of 53 dagen moeten werken. Aangezien het aantal werkdagen in een vast maandsalaris niet mee wordt gewogen, verandert daardoor het loon per werkelijk gewerkt uur.  Vandaar dat het uurloon dan lager wordt.

Ook bij een fulltimer kan een verschil in het uurloon optreden. In de meeste jaren zijn er 261 SV-dagen, maar er zijn ook jaren met 260 of 262 dagen. Bij gelijkblijvend maandloon werkt de werknemer dan een dag meer of minder, en dus ook een aantal uren meer of minder. Ook dit levert een ander uurloon op.

Het is mogelijk om voor uurloonbepaling altijd van 260 werkbare dagen uit te gaan. Op die manier is het uurloon elk jaar gelijk. Deze instelling, "uurloon op basis van", kunt u vinden in de werkgever, op het tabblad instellingen.

Op onze Helpcenter kunt u vinden hoeveel sv-dagen er per jaar worden toegepast.