Hoe bereken ik een premie vanaf de 1ste van de maand bij vierwekenverloning?

Vaak dienen pensioenspremies vanaf de eerste dag van de maand berekend te worden. Om deze berekening te maken moet de periode waarin deze maandovergang valt opgesplitst worden in 2 delen, een periode voor de eerste van de maand en de periode vanaf de eerste van de maand waarin de premieplichtige leeftijd wordt bereikt. Voor het deel waarbij nog geen premie moet worden berekend moet ervoor worden gezorgd dat in de premie instellingen de premie wordt uitgesloten. Dit kan gemakkelijk door de leeftijdsinstelling te wijzigen.

Na het eventueel terugzetten van de berekening, volg onderstaande stappen om zorg te dragen voor de juiste premieaangifte:

1. Open tabblad ‘Loontechnisch’ van de werkgever en voeg linksonder een sub periode omschrijving toe bv. ‘splitsing pensioen’.
  2. Open de tabel en dubbelklik op de betreffende premie. Ga naar tabblad ‘Instellingen’ van de premie en zet de instelling ‘Leeftijd op basis van’ op ‘Eerste dag van de periode’. Negeer de eventuele  waarschuwing die u krijgt bij standaard premies en sluit de tabel. met 'ok'.
  3. Open de werknemer in tabblad ‘periode’ en selecteer linksboven bij 'Te berekenen periode' de periode en rechtsboven de sub periode ‘Standaard’.
  4. Voer rechtsboven bij ‘Loonberekening tot en met’ de laatste dag van de maand in om het eerste deel van de periode te selecteren. Voer vervolgens de dagen en uren in en bereken definitief.
  5. Open de tabel weer op 'instellingen en wijzig de instelling in 'op laatste dag van de volgende periode'.
  6. Open de werknemer, selecteer nogmaals de te splitsen periode en selecteer de sub periode om het tweede deel van de berekening te maken.
  7. Open de tabel opnieuw. Indien het een standaard WinSalar premie was klikt u met de rechtermuisknop op de premie en kies voor 'Premie updaten naar standaard WinSalar Premie'. Indien het een door u zelf gedefenieerde premie was kunt u de instelling terugzetten op de standaard 'op laatste dag van de periode'.

Nadat de berekeningen zijn gecorrigeerd zal de correctie met de eerstvolgende pensioenaangifte automatisch worden doorgegeven. De werknemer ontvangt een aparte loonstrook voor iedere subperiode.