Hoe kan ik mutaties invoeren?

Indien u geen mutaties in kunt geven mist het blok ‘Mutatie’ in het scherm en ook in het werkgevermenu zal de menuoptie ‘Mutaties’ niet beschikbaar zijn. Indien u de mutaties wenst in te voeren raden wij u aan contact op te nemen met uw accountant. Deze kan de mutatie optie voor u inschakelen.

Om de mutaties bij de werknemers in te geven, klikt u in de eerste kolom onderaan op ‘werknemer’.

Nadat u dat gedaan hebt, heet de eerste kolom ‘werknemer’. In de tweede kolom ‘sorteren’ staan alle werknemers waarvoor u mutaties in SalarOnline kan opgeven.

In de eerste kolom selecteert u de optie die u in het scherm wil zien. Vervolgens selecteert u in de tweede kolom de gewenste werknemer.

U kunt na het selecteren van een gewenste werknemer wederom in de eerste kolom een andere optie selecteren en vice versa.

Nadat u in het linker menu op ‘Periode’ hebt geklikt ziet u in het scherm alle looncomponenten die uw accountant voor u beschikbaar heeft gesteld. Indien u een looncomponent mist kunt u deze niet zelf toevoegen. U zult dit aan moeten geven aan uw accountant.

Als de werknemer bijvoorbeeld twee dagen ziek is geweest en drie dagen vakantie heeft genoten doet u het volgende: Druk rechtsonder op de knop ‘Aanpassen’

De looncomponenten worden nu invoerbaar en u kunt de dagen/uren voor de componenten ingeven.

Als u op ‘Herbereken looncomponenten’ klikt worden de dagen en uren van vakantie en ziekte afgetrokken van de dagen en uren van het periodeloon.U hoeft tussendoor niet perse op ‘Herbereken Looncomponenten’ te klikken. Dit wordt ook automatisch gedaan als u rechtsonder op ‘Bewaren’ klikt.

Nadat u klaar bent met het ingeven van de dagen/uren klikt u rechtsonder op ‘Bewaren’

Naast de looncomponenten, kunt u ook de door de accountant beschikbare vergoedingen en inhoudingen opgeven. Om deze op te geven, kiest u in het menu ‘werknemer’ voor ‘Extra’ en in de kolom ‘sorteren’ voor de gewenste werknemer.

In het scherm ziet u nu alle voor de werknemer beschikbaar gemaakte vergoedingen/inhoudingen.

Om de vergoedingen/inhoudingen in te geven drukt u rechtsonder op ‘aanpassen’.

Nu kunt u bedragen ingeven bij de beschikbare componenten.

Nadat u de componenten heeft opgegeven drukt u rechtsonder op ‘Bewaren’.

Als u klaar bent met het invoeren van de mutatie-gegevens bij de werknemer, moet u de periode afsluiten. Pas daarna weet uw accountant dat u klaar bent met het invoeren van de gegevens.

Om de periode af te sluiten kiest u in de eerste kolom onderaan voor ‘werkgever’.

U komt wederom op de algemene pagina van de werkgever terecht.

In het blok ‘Mutatie’ klikt u nu op de knop ‘Sluit periode af en stuur gegevens door’. In het scherm wat u hierna krijgt, kunt u een vinkje zetten bij de optie ‘Stuur mutatie overzicht ook naar werkgever’.

U krijgt dan de mutaties die u bij de werknemers hebt ingevoerd, als PDF naar uw e-mail adres toegestuurd. Klik vervolgens op ‘Verzenden’.

Nadat uw accountant de gegevens heeft verwerkt krijgt u automatisch per e-mail bericht dat de nieuwe mutatie-periode klaar staat voor invoer. U hoeft nadat u op verzenden hebt geklikt, dus alleen te wachten op een e-mail dat u de gegevens weer in kunt voeren.

De knop ‘sluit periode af en stuur gegevens door’ wordt vervangen door de datum en tijd waarop de mutatie gegevens aan de accountant zijn doorgegeven.