Hoe betaal ik de reservering vakantiegeld uit?

Controleer voor het uitbetalen van het vakantiegeld of het jaarloon juist is. Dit is nodig voor het bepalen van het bijzonder tarief percentage.

Je vindt het jaarloon in de werknemer via menu 'Verlonings instellingen' - 'Fiscaal'.

Indien iemand het voorgaande jaar al in dienst was, dan gebruikt u kolom 14 van de loonstaat om het jaarloon te bepalen.

Zijn deze gegevens niet beschikbaar dan kun je het jaarloon herleiden door 12 * het periodeloon verhoogd met het vakantiegeld te berekenen. (Bij vierwerken verloning is het 13 * het periodeloon verhoogd met het vakantiegeld.)

Vakantiegeld uitbetalen voor alle medewerkers

Je opent de betreffende werkgever. Open menu 'Verlonings instellingen' - 'Loonelementen'. Je vindt hier de reserveringen, waaronder vakantiegeld. Rechts van de reservering vakantiegeld klik je op het oog icoontje .
Er opent zich een nieuw venster met een aantal koppen. Kies nu voor 'Uitbetalen'. Naast 'Uitbetalen in periode' kun je de periode selecteren waarin je het vakantiegeld aan de werknemers wilt uitbetalen, bijv mei.
'Bij uitbetalen' staat standaard 'inclusief' ingevuld, wat ervoor zorgt dat het opgebouwde vakantiegeld over de periode van uitbetaling ook word uitbetaald. Kies je voor 'Exclusief', dan word dit niet uitbetaald, maar opgebouwd. Je houdt dan ondanks uitbetaling het opgebouwde tegoed over.

Gedeeltelijk vakantiegeld uitbetalen

Wil je een deel van het opgebouwde tegoed uitbetalen aan een werknemer. Dan open je de werknemer. Via menu 'Periode gegevens' - 'Loonelementen' open je de reservering.
Via menu 'Uitbetalen' in de reservering kun je onder 'Betalen op basis van' in plaats van 'Volledig uitkeren' voor 'Bruto bedrag' kiezen. Hierna kun je een bruto bedrag invoeren onder 'Waarde' om te laten uitbetalen.

Vakantiegeld uitbetalen voor één medewerker

Wil je het vakantiegeld uitbetalen voor één medewerker dan open je de medewerker. Via menu 'Periode gegevens' - 'Loonelementen' kun je naast de reservering vakantiegeld aanvinken onder de kolom uitbetalen. De reservering wordt dan uitbetaald a.h.v. de instellingen voor uitbetalen. Deze instellingen vind je in de reservering onder menu 'Uitbetalen'. De instellingen worden overgenomen van werkgeverniveau. Je kunt de instellingen wijzigen per medewerker.

Hoe kan ik het vakantiegeld op een aparte loonstrook uitbetalen?

Het is (nog) niet mogelijk om in SalarFusion het vakantiegeld op een aparte strook uit te betalen.